Колко важна е температурата на водата, когато приготвяме кафе?

Posted by Григор Калчев 26/04/2017 0 Comment(s)

Колко важна е температурата на водата, когато приготвяме кафе?

Ако сте любител на домашно приготвеното кафе, знаете, че има няколко основни неща, отговорни за добрия вкус на кофеиновата напитка. За да си гарантирате най-добър вкус с всяка чаша, от огромна важност е да използвате прясно изпечени кафе зърна, смлени правилно, да съобразите точното съотношение между кафе и вода, но също така винаги трябва да подбирате правилно водата. За да си приготвите отлична ароматна напитка, използвайте чиста вода, която бихте пили преди термична обработка. А основното, което ви съветваме да следите е температурата на водата. Ще се изненадате, от какво значение е тя за крайния вкус на любимия ви ободрителен еликсир.

Значение на екстракцията

Не можете да приготвите кафе без вода, тъй като именно тя е елементът, извличащ вкуса от кафе зърната, нещо, което наричаме екстракция. Температурата на водата е от съществено значение в този процес. Използвайки твърде гореща вода, рискувате да приготвите твърде наситено кафе с горчив вкус, а твърде студената вода пък ще ви приготви прекалено слабо кафе с кисел вкус.

Важно е да уточним, че има и методи за варене, които използват студена вода, но при тях говорим за съвсем различна методология, която няма общо с приготвянето на горещо кафе.

Оптимална температура на водата за приготвяне на съвършеното кафе

Според Националната Кафе Асоциация, 90.5°C до 96°C е идеалната температура за оптимално извличане на вкусовите и ароматни характеристики от кафе зърната. Имайки предвид, че температурата на кипене обаче е 100°C наистина се налага да внимаваме при направата на кафе напитката, защото много лесно температурата на водата би могла да се повиши и да започне процес на кипене.

Кой е най-добрият начин да контролирате температурата на водата?

Има различни начини, с които да си гарантирате перфектна температура на водата. След като вече знаете каква всъщност трябва да е температурата, можете да използвате електрически кани, при които градусите на водата с предварително зададени или да си вземете добър термометър, който можете да използвате за приготвяне на кафе, дори готвене. Ако решите да ползвате термометър трябва да измервате температурата на сместа, която се образува най-отгоре на съда. В случай, че не търсите точни измервания, просто се уверете, е щом водата заври ще махнете кафето от котлона след 1-2 минути.

Какво превръща зърната в наистина добра чаша кафе?

Винаги е важно да помните, че чашата добро кафе е резултат от поредица елементи: добър сорт кафе, правилно смилане, идеална дозировка на кафето, качество и температура на водата. Не се заблуждавайте, че определен елемент е по-значим от останалите, защото всеки един етап от приготвянето би могъл да опорочи вкуса на любимата ви напитка. Съветваме ви да възприемате приготвянето на кафе като кръг, а не пирамида - всеки етап елемент е от важен!

В края на деня, не забравяйте едно: добрите кафе зърна заслужават правилно приготвяне!

Leave a Comment