Всички видове кафе

Posted by Искра Атанасова 28/09/2017 0 Comment(s)

Кое кафе е правилното?

В света няма хора, които да не обичат кафето. Има такива, които го обожават и такива, които никога не са опитвали истинско натурално кафе. Ако човек пие разтворимо кафе от пакетче и казва, че не му е вкусно – това е направо смешно. Тук, както в никой друг продукт, всичко зависи от качеството. Колкото по-високо е то, толкова по ароматна и вкусна ще е напитката, а и по-полезна. Отдавна се знае, че малко количество кафе влияе на организма ни положително, но не на всички им е известно, че това се отнася до натуралното кафе. За да можем всеки ден да получаваме истинска наслада и да не си вредим, трябва да знаем как да избираме кафето си.

Зеленото кафе се произвежда най-лесно, тъй като не се печеДнес кафето е една от най-разпространените напитки по целия свят. Има много начини за класифицирането му. Тук ще стане дума за неговите основни видове в зависимост от метода му на производство. Ще ви разкажем какви са основните видове кафе и какви са отличителните им особености.

Зелено кафе

Този вид кафе е най-лесния за произвеждане. В същността си то представлява пречистени, неизпечени кафени зърна. Първоначално това кафе е било предназначено за самостоятелно изпичане. В този случай кафето се пече на малки порции и благодарение на това съхранява повече аромат. Днес зеленото кафе се класифицира като отделна напитка. Прави се по специален начин и се използва за отслабване. Смята се, че суровото кафе запазва в себе си повече полезни свойства. Трябва да отбележим, че готовото зелено кафе, дори и отделено, не прилича на изпеченото. То има съвсем друг вкус, аромат и цвят. Тази напитка едва ли може да бъде достоен заместник на класическото кафе.

Печеното кафе на зърна е традиционно кафе, като има различни степени на изпичане на зърната

Печено кафе

Това е традиционен вид кафе, предназначен за приготвяне на напитки в кафемашини, а също и за самостоятелно мелене. Смята се, че е най-добре да се купува такова кафе за продължително съхранение, тъй като зърната могат да съхраняват наситени вкуса си и аромата на кафе по-дълго време. Това кафе може да се различава по степента на изпичане и големината на зърната. Зърната на елитните сортове кафе са често със среден размер и не са много изпечени (заради което съхраняват повечето от свойствата си). Арабиката и Робустата могат да се разпознават визуално. Зърната на Арабика са по-дълги и имат равномерен цвят. Робустата има по-кръгла форма и след печене има неравномерна окраска.

Мляно кафе

Мляното кафе е предназначено за направата на различни видове кафени напитки спрямо степента на мелене

Технологията на производство на такова кафе почти по нищо не се отличава от технологията за произвеждане на кафе на зърна, но има един допълнителен етап – смилането на изпечените зърна. Степента на мелене също може да варира. Основно има 4 степени на мелене. Най-едрото смилане се използва за варенето на кафето в така нареченото French Press. Идеален за този способ на приготвяне на напитката е диаметъра на частиците, който е 7/10 мм. В този случай кафето трябва да се прави в тази кафеварка точно 4 минути. Ако кафето е смляно малко по-ситно, то времето на приготвяне става 3 минути. Ако следваме тези прости правила, то кафето Френч-прес става наситено и ароматно. По-ситно смляното кафе се използва за приготвянето на кафената напитка с повечето от домашните кафеварки. Стават дума за универсалното мляно кафе. Трябва да изберем това смилане, при което екстракцията на кафето ще бъде оптимална. Още по-ситно смялното кафе се използва за кафемашини. Повечето от тях имат кафемелачки към тях и работят с кафе на зърна, но освен това имат и отдел за мляно кафе. Степента на мелене за кафемашина трябва да се подбира индивидуално за всеки модел, но определено ще е между средната и малката степен.

Кафето на капсули е нов вид кафе, изключително лесен за направата на напитката

Най-дребно смляното кафе е за приготвяне на турско кафе. В този случай за максимална екстракция на кафето, то трябва да е смляно „напрах”. С това не могат да се справят всички кафемелачки, за това е хубаво, ако изберете да пиете кафето си по турски, да бъде смляно от професионални кафемелачки.

Кафе на капсули

Това е относително нов вид кафе. Той се използва с капсулни кафемашини и представлява обикновено мляно кафе, херметически затворено в пластмасови контейнери. Всяка капсула е еднократна и след използването и се изхвърля. Преимуществата на това кафе е простотата в приготвянето му и високата скорост на готовност на кафето. Освен това, кафето е затворено херметически, което значи, че вкусът и ароматът му са запазени максимално.

 

Разтворимо кафе

Разтворимото кафе бива гранулирано, на прах и лиофилизирано

Разтворимото кафе е много популярно. Това е така заради сравнително ниската му цена и лесното му приготвяне. Това кафе просто се залива с гореща вода и се оставя за няколко минутки да се разтвори напълно. Технологията на производството му се различава коренно от тази на кафето на зърна или на мляното. Ароматните и вкусовите му качества често отстъпват на гореупоменатите видове. Разтворимото кафе се разделя на три вида в зависимост от технологията на неговото производство и качеството му:

  1. На прах – този подвид е най-евтиният и съответно най-некачественият. За неговата направа през мляното кафе под високо налягане във вакуум добавят вода. Тя измива от кафето разтворимите вещества, които след това се извличат и се изсушават.
  2. Гранулирано – това е по-качественият вариант от този на прах. Макар че в технологията на производството разлика има само в още един етап – разбиването на гранулите в прах. Но все пак гранулираното кафе по-добре запазва в себе си аромата, особено при продължително съхраняване.
  3. Лиофилизирано разтворимо кафе – това кафе е най-скъпото и сложно за производство от всички разтворими видове. То се прави като се замразяват млените зърна с вода, след това зърната се отделят от леда и отново се смилат. Този подвид най-малко губи вкуса си и аромата и може да бъде пълноценен заместител на мляното кафе.

Сортовете кафе

Арабиката е един от най-разпространените сортове кафе, който има киселеещ вкусЕкспертите наброяват около 200 сорта кафе, но основните са само два: Арабика и Робуста. Те се отличават с това, че Арабиката е по-силна и горчива, в нея има забележима киселина, а Робустата съдържа повече кофеин и оказва много ободряващ ефект. Но вкусът и ароматът на кафените зърна зависи още и от местността, в която са расли. Значение има абсолютно всичко: климатичните условия, почвата, дърветата, които растат около тях.

Така че Арабиката от Африка значително се отличава от южноамериканската. Даже кафето от съседните плантации може да има съществени различия. Затова трябва да гледаме пълното название на кафето, което се състои от вида, страната, града, местността, където е расло. А понякога указват и кораба, с който са изпратили кафето на друг континент.

В зависимост от географичното разположение, Арабика има такива вкусове:

  • Бразилия – силно и наситено кафе с тръпчиво-орехов вкус
  • Колумбия – кадифен добре балансиран вкус с лека киселина
  • Коста-рика – кафе с висока плътност и възхитителен аромат
  • Гватемала – кафе с привкус на шоколад и нотки на цветя и билки
  • Индия – силно кафе с шоколадов вкус
  • Етиопия – кафе с лека горчивина и семпъл аромат на горски плодове
  • Кения – сорт кафе с лека винена киселина и плодов аромат

Другият най-разпространен сорт кафе е РобустаКафето може да бъде смесено и не смесено. Качествената смес трябва да бъде от 5-6 вида Арабика и Робуста, събирани от различни плантации и изпичане отделно един от друг. След смесването на различните сортове се получава един уникален вкус и особен аромат. Опитните кафемани и професионалисти постоянно експериментират в смесват различни кафени зърна, за да получат най-подходящия за тях вкус.

Предлаганите линии кафе се разделят на 100% Арабика, която включва няколко сорта от различни страни и смес от Арабика и Робуста. Наличието на Робуста до някаква степен намалява стойността на продукта, макар че правилно подбраното съотношение подобрява качеството на линията. Това помага да се премахне киселинността и да напитката да стане по-силна и с по-плътен каймак.

За да се получи идеално еспресо, в Арабиката се добавя 10-15% Робуста, а за  да е по-силна – до 30%. Но това е само при условие, че Робустата е висококачествена. Има и такива линии, в които тя е малко повече, но това най-често е не много качествено и евтино продукт или напитка.

Смесите от Робуста и Арабика могат да бъдат в пазлични пропорции, в зависимост от вида на кафетоСмесите са добри с това, че вкусовете им и техният аромат са незаменими за дълго време. Но качеството им зависи от много параметри: доброто съчетание, особеностите на всеки сорт, процентното съотношение и особеностите на изпичането.

Съществуват многобройни рецепти за смесването на кафето. Някои са специално предназначени за приготвяне на еспресо, едни са по-скоро за сутрешната част от деня, а други – за следобедното кафе.

Ако Вие виждате в състава на кафето няколко африкански сорта Арабика или колумбийско кафе, съчетано с кенийско, то пред Вас стои сместа Брекфаст, която идеално подхожда за сутрешно кафе. Тя ободрява добре и тонизира, за следобедното кафе подхождат повече сортовете с тъмно изпичане.

Видовете кафе са много. Всяко едно кафе – на зърна, на капсули, мляно, разтворимо, може да бъде Вашето кафе, стига да избирате качеството да е Ваш приоритет. За да се насладите на тази уникална по рода си и въздействието си напитка, не бива да правите компромиси! Независимо дали ще изберете Вашето кафе да е на върна или на капсули, ако Вие изберете качеството, изборът Ви ще е правилен!

Leave a Comment