Защо да изберем филтър дози?

Posted by Мария Милушева 09/01/2017 0 Comment(s)

Не е учудващо, че през последното десетилетие, повечето производители от кафе индустрията се опитват да измислят нови начини как да опростят приготвянето на кафето. Технологиите напредват до степен, където потребителите вече могат сами да си приготвят еспресо у дома, което е богато на вкус, с плътно тяло и чудесен аромат, без да се затрудняват в самия процес.

Ето тук се появяват кафе капсулите и филтър дозите, които представляват херметически затворено мляно кафе в единична доза, с която лесно можете да приготвите вашето еспресо у дома, без да ви е нужна помощта на професионален бариста.

Единичната доза кафе е метод на варене на точно дозирано количество изпечено кафе, с което можете да приготвите чаша еспресо. Херметически затворени, те съхраняват аромат на смляното кафе, до неговото приготвяне. Този метод опростява максимално процеса на варене и минимизира времето, което е нужно, за да се свари вашето кафе. С този метод, не е нужно предварително да се дозира количеството кафе, да се миксират различни сортове кафе, за да се получи желания аромат и мечтания плътен вкус. Има няколко различни вида единични дози кафе, като например кафе филтър дози, кафе капсули, кафе торбички и други. В тази статия основно ще разгледаме кафе филтър дозите, които са новият иновативен начин за приготвянето на еспресо, а също така и кое ги прави по-добри от класическите метални или пластмасови капсули.

 

Какво представлява филтърната доза? 

Наименованието на филтър дозите идва от E.S.E. (Easy Serving Espresso) или не напразно наречено:

"Лесно за приготвяне кафе!"

Тези хартиени дози са резултат от технология, която иска значително да опрости приготвянето на добро еспресо. Всяка доза съдържа индивидулано опаковано мляно кафе 7 грама, което се пресова и херметически затваря в отделна опаковка. Пресоването на мляното кафе е между два тънки хартиени и биоразградими филтъра. Ако сравним тази система на хартиените дози и обикновените метални или пластмасови капсули, то могат да се открият няколко значими разлики:

                                                                                                              

  1. Първата и най-важна разлика е, че E.S.E. филтър дозите, за разлика от обикновените капсули, са 100% екологични, което означава, че те са биоразградими. Те са безвредни за здравето и за околната среда. Тяхното разграждане е много по-лесно, от колкото на металните капсули. Това ги прави много по-наложени и търсени в цял свят. 
  2. Втората разлика е, че хартиените филтър дози съдържат 7 грама прясно смляно кафе. Всъщност те съдържат повече смляно кафе от нормалните кафе капсули. Кафе капсулите съдържат основно около 5 грама мляно кафе или по изчисления това са 40% повече кафе във филтър дозите, което ще се отрази и на вкуса и на аромата на вашето еспресо. Е.S.E. дозите се откриват и в разфасовка от 10 грама мляно кафе, както и 14 грама за двойно еспресо. 
  3. Третата основна разлика е, че хартиените дози имат едно огромно предимство пред капсулите - те са с международен стандарт, т.е. разлика от разнообразните системи капсули като Nespresso, Lavazza Blue, Lavazza A modo mio, Tassimo и т.н., филтърните дози се произвеждат от всички кафе производители с еднакви размери. Това е единствената "отворена" система, която е свободна за производство на пазара на кафе. Това е чудесно предимство за крайния производител, защото по този начин той има възможност да избира между различни брандове и модели, с различни ценови диапазони и няма да ограничава избора си на кафемашина до един вид кафе система, а може да комбинира филтърните дози и с използването на мляно кафе

В световен мащаб, използването на хартиени дози започва пред 1990 година, когато illy става съосновател на този вид кафе дози и създават E.S.E. стандарта. Хартиените дози излизат на масовия пазар, като много производители се заинтересуват от тях и създават богато разнообразие от филтър дози с класически размер от 44 мм. Това е и размера, който се предлага на българския пазар, и спрямо който се създават всички кафемашини, работещи с E.S.E. дози или с мляно кафе.

 

Как се приготвя кафе с E.S.E. хартиена доза?

Отговорът е: "Изключително лесно!". Ако разполагате с ръчна кафемашина, то трябва единствено да поставите филтърната дозичка в специалната приставка и да поставите ръкохватката в кафемашината. Същата тази ръкохватка, която по принцип използвате, за да приготвите кафе, пълнейки я с мляно кафе. Удобството на хартиените дози е гарантирано, защото след това не е нужно трудното премахване на мляното кафе и измиването на ръкохватката, а просто трябва да хванете, за специалната хартиена дръжка монодозата, и да я отстраните. Приставките за тези кафемашини се използват, за да се гарантира оптималното преминаване на водата през хартиената доза. По този начин кафето се сварява по същия начин, както и смляното, но с единствената разлика, че вече е предварително дозирано. Така се избягва възможността да си приговите прекалено леко или прекалено силно кафе, което не е съвсем по вкуса ви. А просто ще изберете бленд кафе, което отговаря на вкусовите ви предпочитания.

 

Какви хартиени дози можете да закупите в нашия онлайн магазин Cod Caffee?

Cod Caffee предлага най-голямото разнообразие на филтър дози на българския пазар. Всеки може да избира между различни производители на кафе като Caffe Gioia, Caffe Mauro, Covim, Pera, Musetti mio espressoKimbo и много други. Всички те са наложени, не само на българския, но и на световния кафе пазар. Както споменахме, основно предимство на монодозите, можете да избирате между кафета на своите любими марки, без да е нужно да се спирате само на една от тях. Освен това, различните производители, предлагат широка гама от блендове, като отделния потребител може да открие най-подходящия вкус за своето еспресо. Въпреки масовото предлагане на сортовете Робуста, заради по-евтината цена, по заведения и кафе автомати, в онлайн магази Cod Caffee, Вие имате възможност да избирате и между видове филтър дози от кафе зърна сортове Арабики, които ще ви завладеят с вкус и аромат. 

Освен това Cod Caffee предлага и разнообразие от кафемашини, с които можете да съвместявате мляно кафе и филтър дози, като лесно ще можете да приготвите желаната чаша кафе. Свържете се с нашите консултанти на телефон 0877 050 964 или поръчвайте през онлайн магазин Cod Caffee разнообразни филтър дози на специални цени!

Leave a Comment