5 причини кафето ви да няма добър вкус

Posted by Григор Калчев 25/04/2017 0 Comment(s)

5 причини кафето ви да няма добър вкус

Първата мисъл, с която се събужда всеки истински кафе любител, е за чаша силно, горещо и вкусно кафе. Пием кафето си по безброй причини, често и под различни форми. Някои от нас обичат класическия кафе вкус, други предпочитат кафе специалитети с мляко или сметана. Но независимо дали пием кафето си чисто или не, има нещо, което всеки от нас мрази - вкусът на лошо кафе. С тази статия ще ви посочим петте основни причини, които може да са виновни за лошия вкус на любимата ни кофеинова напитки, както и, разбира се, ще посочим лесни начини, с които да предотвратим похабеното количество от ароматния еликсир.

1. Използвате стари кафе зърна.

Правилният подбор и доброто съхранение на кафе зърната са в основата на вкусната чаша кафе. Изпечените кафе зърна се окисляват лесно при контакт с кислород, а това води до бързото остаряване на продукта и опорочаване на ароматните му и вкусови достойнства. За да запазите кафето си свежо за по-дълъг период от време, уверете се, че го съхранявате с правилния съд - стъклен бъркан или добре херметизиран плик, и го дръжте на сухо, проветриво място, без пряк досег на слънчева светлина. Шкафовете са идеалното място за съхранение на вашите кафе зърна. Друга наша препоръка е да купувате кафе на зърна, вместо вече смляно кафе, така удължавате живота на продукта и си гарантирате максимално добро качество на всяка приготвена чаша. Купувайте кафето си регулярно, за сметка на количествата. Дори да ви се струва загуба на време, със сигурност ще усетите положителна разлика във вкуса, използвайки винаги прясно и свежо кафе.

2. Кафе зърната са изпечени неправилно.

Ако усещате прекалено горчив вкус на кафето, това вероятно се дължи на неправилно изпичане на кафе зърната. Правилното изпичане е много важно за кофеиновата напитка, тъй като от него зависи извличането на ароматните качества на сорта. Не подценявайте методът на изпичане на кафето, защото от него зависи същността на напитката ви, а самото печене е истинско изкуство.

3. Оборудването ви е мръсно.

Уверете се, че цялото ви кафе оборудване е напълно чисто, ако усещате неприятен вкус на кафето си. Проверете всичко - от контейнера за съхранение, кафемелачката, съда за приготвяне, абсолютно всичко. Остатъчното кафе, от предишни приготвяния, може да опорочи вкуса на ароматната напитка и да и придаде горчив вкус.

4. Използвате кафемашина и оставяте готовото кафе на поставката твърде дълго.

Обикновено първото нещо, което правим сутрин е да пуснем кафето си да се приготвя, докато ние се подготвяме за излизане. Това е често срещана грешка, която може да е виновник за лошият вкус на кафето. Пийте кафето си прясно и свежо, а ако не можете да го консумирате веднага, поне го махнете от поставката за чаши.

5. Качеството на водата, която използвате, не е добро.

Качеството на водата, която използваме за приготвяне на сутрешното си кафе, е от изключително значение за вкуса му. Ако тя е твърде хлорирана или замърсена ви обещаваме, че ще получите лошо кафе, което не става за пиене. Всъщност основното правило е при направата на кафе напитката си да използвате вода, която бихте пили преди термична обработка.

Следвайте съветите ни и ви гарантираме кафе с по-добро качество, което сме сигурни, че ще ви донесе ден с много повече усмивки!

Leave a Comment