Ристрето или лунго

Posted by Даниела Димитрова 25/05/2017 0 Comment(s)

Ристрето vs Лунго

Продължавайки по темата за напитките и точността при тяхната подготовка, ще разкажем за ристрето. Тази напитка, заедно с еспресо е класика в жанра и най-популярната напитка в Италия. Ако искате да спечелите уважението на италианския бариста - поръчвайте ристрето.Ристрето в превод от италиански означава "къс, гъст". Приготвянето на Ristretto прилича на технологията на приготвяне на еспресо, само намаленото време за екстракция е 15 секунди по-кратко.
Параметрите на ристрето:
•    Състав: 7-9 грама мляно кафе, се приготвя като еспресо
•    Време на екстракция: 15-20 секунди
•    Обем на напитката: 15-20 мл
Напитката се получава с много наситен аромат, но в същото време е по-малко горчива. Това се дължи на по-ниското съдържание на кофеин в напитката: в първите 15 секунди на екстракцията от таблетката се отделят кафеени масла, които насищат напитката с концентрирания вкус и аромат, кофеина се освобождава по-късно, след 15-та секунда. Ето защо, мнението е че съдържанието на кофеин в ристрето е повече - грешно.Ристрето се сервира в чаша за еспресо или малка чашка без дръжки с чаша студена вода. Преди всяка глътка кафе, трябва да отпиете няколко глътки вода за почистване на вкусовите рецептори. Тази комбинация е в ущърб на зъбния емайл, но точно таково сервиране ще срещнете във всяко кафене в Италия.
В допълнение, напитката е толкова малка, че се пие на 2-3 глътки, така че повечето го пият направо на бара. В напиткатата присътства изразена сладост, така че добавянето на захар е признак на лош вкус.

Лунго

Лунго - това е пълна противоположност на ристрето по всички възможни параметри.
Параметрите на лунго:
•    Състав: 7-9 гр мляно кафе, се приготвя като еспресо
•    Време на екстракция: 50-55 сек
•    Обем на кафето: около 50 мл
Вкуса на напитката е по-малко наситен, но с ясно изразена горчивина, заради високото съдържание на кофеин в него, както и вещества, които при нормална екстракция на еспресо не успяват да попаднат в чашата. Нашето лично мнение, ако искате повече кофеин, поръчайте двойно еспресо.

1.    Лате или Лате макиато — какво ние сервираме? Също така ирландско кафе и мока

Лате (Latte) или лате макиато (Latte Macchiato)? Има ли разлика и ако има, каква е? И такива наименования  като "Ирландско-лате" (Irish Latte) и "Мока" (Mocha)? Нека да ги разгледаме по –подробно. Latte (пр.от итал. - "мляко") – това е съкратено наименование на напитка " caffe latte’", което означава "кафе с мляко". На френски език, то ще звучи като cafе au lait, и испански език - cafе con leche.
Параметри на класическо лате:
•    Състав: еспресо, разбито мляко
•    Температура на напитка: 65-75 градуса
•    Време за приготвяне: еспресо - 22-28 секунди, образуването на  млечна пяна - до 30 секунди
•    Начин на приготвяне: голяма чаша (240 ml) с еспресо, в която се досипва мляко.
Изглежда, че приготвянето на кафе лате не се различава много от капучино. Но това е само на пръв поглед.
Различията на лате от капучино:
•    Пяна. Технологията на приготвянето на мляко ние разделихме на два етапа: образуването на пяна и нагряване, продължителността на всеки може да варира от 5 до 15 секунди. Така че за капучино, да се получи гладка пяна, е необходимо да се удължи първия етап, а за лате - вторият. 
•    В кафето лате количеството на мляко е два пъти повече; затова вкуса на лате е по-млечен, а в капучино се образува приятен баланс от горчивината на кафето и сладостта на млякото.
За съжаление, правилно приготвеното кафе лате много рядко може да се намери в нашите кафенета.  
Лате макиато (Latte Macchiato)
Основната разлика между лате и лате макиато е, че в лате макиато еспресо се изсипва в млякото, а не обратното.Начин на приготвяне: разбива се млякото и се налива в красива стъклена чаша за лате. След това се приготвя еспресо; през това време млякото преседява и се отделя от пяната. Кафето леко се влива в центъра на чашата, така, че кафето остава под пяната, но се установява над повърхността на млякото, оставяйки малка следа от кафе в центъра на пяната.
В лате макиато често се добавят различни подправки и сиропи.
Ирландско лате/Айриш лате (Irish Latte)
Ирландско лате това е напитка с добавянето на ирландски крем (Irish Cream).
Важно! Ирландски крем това е ликьор, съставен от уиски и сметана. Най-популярен е Bailey’s.Начин на приготвяне: в айриш-чаша се излива разпенено мляко, след това ликьора, а последно е еспресо. Благодарение на по-плътната си структура, кремът пропада на дъното и образува четвърти слой.
Мока (Mocha)
Мока това е лате с добавен шоколад, често под формата на сироп.Начин на приготвяне: в голяма чаша за лате се изсипва малко шоколадов сироп или какао на прах, който се разрежда с гореща вода. След това, в същата чаша се приготвя  еспресо, разбърква се и върху него се изсипва горещо разпенено мляко. Можете да поръсите млякото с какао.

Leave a Comment