Професията на Бариста

Posted by Даниела Димитрова 25/05/2017 0 Comment(s)

Професията на бариста


Бариста това е човек, който може да създаде шедьовър от кафеени зърна. За изготвянето на висококачествена напитка не е достатъчно просто добра суровина и професионална кафемашина. Фактът, че приготвянето на кафето и кафеените напитки има много нюанси, които може да ги знае само майстора в занаята си. Терминът "бариста", както и самата професия, е роден в Италия и е приложен за бармани, които работят с кафе и напитки на базата на кафе (което отличава бариста от бармана, който приготвя коктейли и напитки на базата на алкохол). През 1980 година, професията е станала известна в целия свят, чрез мрежа от кафеени заведения "Старбъкс" Хауърд Шулц. Истинския специалист трябва да има няколко качества и умения.
На първо място, трябва да знаете всичко за продукта,  да разбирате от разновидностите на кафето и смесите, да знаете технологията на изпичане, да различавате сортовете и степента на изпичане по аромат, температурни режими на приготвяне на  кафето и технология на приготвяне на различни напитки.
Бариста е длъжен да знае рецептите на класическите кафеени напитки, включително и еспресо, ристрето, лате, капучино, както и много други.
В допълнение към тънкостите на кафето, бариста трябва да може правилно да ползва и да работи с кафемашината: да я коригира в зависимост от типа на кафето, сорта, да сменя филтрите, да измива и почиства машината след работа, качествено да обслужва устройството, за да осигури гладкото протичане на операцията.
Професията на бариста също изисква и творчески подход, тъй като изображението което се създава на пяната на капучиното трябва да привлича клиенти и да предизвиква желание да отпие глътка от него. Лате-арт – това е много тънко изкуство, което изисква обучение и опит.
Бариста трябва правилно да избере посудата, като акцентира на една или друга напитка, и да оформя красиво поръчката. 
И последно, не на последно място - работата на бариста е свързана с постоянната комуникация с клиентите и посетителите, така че качеството на комуникативните му умения, приятелското отношение и любезността са присъщи черти на бариста, което е ключът към успеха на вашето заведение.  

 

Leave a Comment