Кафето в подкрепа на здравето!

Posted by Мария Милушева 07/11/2016 0 Comment(s)

Пиенето на кафе всеки ден намалява риска от развиване на диабет, рак и проблеми със сърдечния ритъм. Кафето има незаслужена репутация като нездравословна напитка, но в тази статия ще видите малко по-различно мнение по въпроса. От сега нататък ще можете да се насладите на всяка чаша ароматно кафе, без никакви угризения за вина.

Нездравословните митове за кафето са разбити!

За кафето се  е смятало, че повишава кръвното налягане, но изследванията показват, че ефектът е само временен. Въпреки, че кафето води до увеличаване на кръвното налягане в краткосрочен план, този ефект изчезва с течение на времето. Последните изследвания показват, че пиенето на кафе е също толкова полезно, колкото питейна вода. Предполагаемият диуретичен ефект на кафето просто е верен! Кафето може да повиши леко нивата на холестерола, но само ако го пиете без филтър. Хартиените филтри премахват химикалите, които стимулират холестерола, правейки го напълно здравословно за любителите на кафето. Ако не страдате от висок холестерол то по-добри консумирайте нефилтрирано кафе: то съдържа по-високи нива на антиоксиданти.

Кафе помага за предотвратяване на диабет

Хората, които пият шест или седем чаши кафе на ден, са до 35% по-малко вероятно да развият диабет тип 2. Дори две чаши на ден значително намалява опасността от развитие на болестта. Едно австралийско проучване установява, че всяка допълнителна чаша кафе, която пиете на ден намалява риска от диабет тип 2 от 7%. Причините за ефекта на кафето върху диабета все още не са ясни. Кафето съдържа съединения, които регулират кръвната захар и засилват метаболизма. Кафето не съдържа минерали като магнезий и хром, които помагат на организма да използва хормона инсулин, и по този начин се контролира кръвната захар. Ефектът е не само в това, че кафето има стимулиращи ефекти: кафето без кофеин също предпазва от диабет тип 2. За да извлечете максимални ползи за здравето, пийте кафето си черно или с ниско съдържание на мляко, и избягвайте захарта!

Кафето предпазва сърцето

Диабетът е един от основните фактори, оказали влияние при сърдечно-съдови заболявания, така че не е изненада за никой, че пиенето на кафе намалява риска от инфаркт. Ароматната и вкусна напитка също така намалява шансовете за появата на нарушения в сърдечния ритъм и инсулт. Японско проучване от 2007 установява, че консумацията на кафе и други кофеинови напитки, като чай, намалява шансовете за смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Кафе намалява рискът от рак!

Пиенето на кафе освен, че е приятно за всички сетива, също така намалява риска от появата на рак на черния дроб и цироза на черния дроб. Хората, консумиращи от топлата напитка всеки ден, е по-малко вероятно да развият рак на черния дроб, а също така имат и по-ниска честота на камъни в жлъчката. Кафето може да намали риска от рак на дебелото черво, ендометриума,  на простатата и на гърдата.

Други предимства на кафето:

Немско проучване наскоро установява, че мъжете, които обичат кафе е по-малко вероятно да развият подагра. Танините в кафето също се смятат, че намаляват развитието на плаки и появата на зъбния кариес. Кофеинът помага още в борбата с развитието на болестта на Паркинсон и деменция, особено при мъжете! Любителите на кафе от всички възрасти са по-ефективни в когнитивни тестове, отколкото не-пиещите кафе.

Ползите от пиенето на кафе далеч надвишават евентуалните негативни ефекти. Така че насладете се на чаша ароматно кафе, по всяко време на деня! 

Leave a Comment