Кафето според географското разположение

Posted by Даниела Димитрова 15/05/2017 0 Comment(s)

    Как географията на кафето се отразява на вкуса и аромата на напитката?


Вкусовите характеристики на различните сортове кафе са обусловени от генетиката. Един и същ сорт, отглеждан в различни части на света, трябва да  дава същият вкус на напитката. Все пак, това не се случва, тъй като оригиналния вкус е потиснат,  засилва се или се запазва, в зависимост от географското разположение при отглеждането на кафеените дървета.

Три региона - три вкуса на кафе

Аромата и вкуса на напитките от кафеени зърна, отглеждани в три основни области, е лесно за установяване от повечето хора.
1.     Латинска Америка. Комбинацията от висока надморска височина и вулканична почва дава на зърната сладко-кисел вкус, който може да преминава към благородните шоколадови, карамелови и орехови тонове. Като цяло, местната напитката се характеризира с хармоничен вкус без горчивина.
2.    Азия. Разнообразен с вкусови нюанси обширен район. Това се дължи на климатичните колебания и обикновено неплодородни почви. Следователно, по-ниска степен на киселинност и земен, леко горчив вкус. Има и дървени и тютюневи нюанси.
3.    Африка. Поради цветната си карта на височини и различни типове на почвата е трудно да изберем един характерен вкус. Най-често напитките се получават с чист кафеен вкус или плодово-винарски нюанси. Зърната от планините се характеризират с ярка киселинност и цитрусов вкус. Средната височина дава балансирана киселинност и пикантни нотки.

Въпроса е в климата и почвата:
При високи насаждения се получава най-ценната реколта. Това се дължи на влиянието на вулканичните и латеритови (екватора и влажните тропици) почви от степента на киселинността и горчивината. С увеличаването на височината, двете вкусови характеристики стават по-балансирани. Съдържанието на някои вещества в почвата пряко влияе на вкуса на кафеените зърна. Например, солта е способна да придава на напитката йодна миризма.Комбинацията от географски фактори, влажността и състава на почвата има пряк ефект върху спецификата на вкуса. Важен принос е и растителността, която расте около плантациите. Най-добрите условия за получаване на качествена реколта са планините, влажните тропици с плодородни почви и вулканични латеритни почви. Въпреки че някои признати сортове се получават и на средни височини, което им позволява да постигнат нежен вкус.Разнообразието от климатични условия, дава хиляди сортове кафе, защото количеството на валежите, топлината и светлинния режим варират от година на година. Вкусът на напитката от новата реколта от обичайна държава може значително да се различава от предходната година. Дори и съседните плантации, дължащи се на малки разлики в състава на почвата могат да дадът различен вкус на кафето.


Как се променя вкуса на кафето, в зависимост от географското разположение на страната на производителя?


•    Бразилското кафе, не се различава със сложност на вкуса. На практика има умерена горчивина, почти без киселинност;
•    Венецуелската напитка се различава с лека киселинност и мек вкус;
•    В Гватемала получават кафе с деликатен вкус на черен шоколад, с нотки на подправки и плодове;
•    В Зимбабве напитката има леко кисел вкус и малка горчивина в съчетание с плодови нотки;
•    Най-доброто кафе от Индия е с богат аромат на карамфил и пипер с изискана киселинност;
•    Индонезийската напитка от Ява е считана за една от най-вкусните в света и има вкус на тъмен шоколад с добра киселинност;
•    В Йемен, кафето е с шоколадов нюанс и благороден винен вкус;
•    Най-доброто африканско кафе е от Кения, има мек вкус с нотки на касис и винена киселинност;
•    В Камбоджа се отглежда кафе, което дава на напитката мек вкус и шоколадов нюанс;
•    Колумбийското кафе е популярно заради своята лекота и е с почти незабележими плодови нотки;
•    Едно от най-добрите кафета в света арабика се произвежда в Коста Рика. Напитката тук е с оригинален,опушен и вкусен орехов вкус;
•    Кафето от Етиопия се различава с натрапчива киселинност и богат аромат с нотки на горски плодове и подправки.

Разнообразието на вкусовете на кафето зависи не само от климата на страната-производител, но и от начина на обработка на зърното. Ето защо, всяка нова опаковка може да носи в себе си, нови впечатления и невероятни открития на обичайната напитка.

Leave a Comment