Кафе от Хондурас?

Posted by Даниела Димитрова 15/05/2017 0 Comment(s)

    Кафе от Хондурас. Държава произвеждаща кафе, за която може би не сте чували.

Хондурас е държава, за която мнозина дори не са чували, а ако са чули, то повечето от тези хора няма да могат да покажат на картата къде се намира тя. А това, че там се отглежда много хубаво кафе, знаят единици хора.
Хондурас заема голяма площ в Централна Америка, нейните брегове се мият от водите на Атлантическия океан (Карибско море) и Тихия океан. От северозапад граничи с Гватемала, на югозапад с Ел Салвадор, а на югоизток с Никарагуа. Всички съседни държави произвеждат кафе, но Хондурас не само го прави, той реализира същото количество кафе, колкото всички тези държави заедно. Така че през 2015/2016, Хондурас е произвела 5,4 милиона чувала по 60 кг, което е само на 57 000 чувала по-малко от сбора на околните страни-производители взети заедно. Но въпреки факта, че Хондурас е най-големият производител на кафе в Централна Америка, за историята и за кафето от тази държава почти нищо не се знае.

Историята на кафето в Хондурас

Първите споменавания, в които става въпрос за качеството на кафе от тази страна са били датирани през 1804. Съответно, първите плантации са се появили малко по-рано и ако съдим от факта, че по това време Хондурас е била испанска колония, точно те са допринесли за появата на кафето в страната. Целият XIX век Хондурас е бил във войни и революции. В началото освобождавайки се от Испания, а след това е военния конфликт за независимост със съседите си и вътрешните борби за власт. Както разбирате, в такива времена на Хондурас не му е било до кафето. В края на ХIХ век в Хондурас започват да инвестират чуждестранни компании (най-вече САЩ), но за съжаление те са били насочени към производството на банани, вместо кафе. През първата половина на ХХ век в Хондурас основният продукт за износ са бананите, но през втората половина на същия век, износа на кафе започва да изравнява ситуацията и до края на ХХ век, кафето се превръща във важен продукт за износ, като бананите. Също така през 1970 г., за да се подобри качеството на кафето и растежа на индустрията като цяло, е създаден Националния институт за кафето, който също допринася за развитието на производството на кафе. През първото десетилетие на XXI век, кафето се превърна в най-важният продукт на Хондурас.

Производството на кафе в Хондурас

Производството на кафе в Хондурас се основава главно на дребното земеделие (92%) и има около 110 000 производители. По време на прибиране на реколтата от ноември до април, при производството на кафе участват повече от един милион души, това е 12.5% от населението на Хондурас.
По-голямата част на територията на Хондурас е планинска. Кафе се отглежда в Хондурас в 6 основни региона разпръснати в цялата страна. Местоположението на кафеените плантации спрямо морското равнище варира от 1000 м до 1600 м. В регионите на производството на кафе климата се характеризира с голямо количество на валежите и сушене на зърното. При такива условия е проблем за земеделските производители. Климатичните условия принуждават производителите на кафе в Хондурас, след обработка да комбинират сушенето на зърното в естествени или механизирани условия за сушене.

Региони - производители на кафе

Копан - северозападния регион, разположен  на територия в едноименния департамент Копан. Западната граница на департамент е на границата с територията на Гватемала. Департамент Копан освен с кафето, също така е много известен с руини на маите. Към региона Копан също така се отнасят и северните плантации на департамента Санта Барбара.
Височината на отглеждане на кафе в региона варира от 1000 м до 1500 м надморска височина.
Монтесилос (Montecillos) – област произвеждаща кафе, която се намира на територията на департамента Ла Пас. Обикновено, за по-точен географски произход на кафето от този район, се разделя на два подучастъка, Марсала и Ла Пас. Департамента се намира на юго-западната граница на Хондурас, западно от столицата. Южната граница на департамента е в непосредствена близост до Ел Салвадор.
Кафеените плантациите в региона са разположени на надморска височина от 1200-1600 метра над морското равнище.
Агалта (Agalta) - кафеен район, разположен в най-големия департамент на Хондурас - Оланчо, кафеените плантации са в непосредствена близост до националните паркове на Хондурас.
Височината на отглеждане на кафе в района е от 1000-1400 метра над морското равнище.
Oпалака (Opalaca) - региона за отглеждане на кафе представлява най-южната част на Хондурас, който се намира в непосредствена близост до едноименната планина, чиято височина достига 2865 м (връх Селаке), към дадения регион се отнасят и плантациите на департамента Интибука и южната част на департамента Санта Барбара.
Височината на насажденията от кафе в област Опалака е от 1100-1500 м над морското равнище.
Комаягуа (Comayagua) – регион в едноименния регион на Хондурас, който се намира на границата на департаментите Комаягуа и Франсиско-Морасан.
Насажденията са разположени на надморска височина от 1100-1500 метра над морското равнище.
Ел-Параисо (El Paraiso) - район, разположен в едноименния департамент, южната част граничи с Никарагуа, а запад с департамента  Франсиско Морасан.
Височината на разположението на плантации е от 1000-1400 м над морското равнище.
Класификацията на кафе в Хондурас
В Хондурас е приета класификация на кафе, която е подобна на системата за оценяване в съседните страни (Гватемала и Ел Салвадор), което класифицира кафето според надморска височина:
- над 1000 м – има маркировка HG (High Grown).
- над 1200 м - има маркировка SHG (Strictly High Grown).

Вкусов профил на кафето

Вкусовият профил на кафето в Хондурас обикновено има плътно тяло, и се характеризира със сочна плодова киселинност. Сред сортове арабика, отглеждани в Хондурас, преобладават Бурбон, в по-малка степен Катурра, Каутано, Типика, също така се среща и Пакас.

Leave a Comment